Festiwal Oddechu #1

Nazwa projektu:
Festiwal Oddechu #1

Czas i miejsce projektu:
10-11 lipca 2021, Elektrownia Powiśle (Warszawa).

Jaki był cel projektu:
Edukacyjny. Oddychanie, to nieświadoma czynność wykonywana automatycznie. Jenak uświadomiony oddech staje się narzędziem do pracy z ciałem, umysłem i emocjami. Jest naszym lekarstwem i wsparciem w trudnych momentach. Festiwal Oddechu był dwudniowym wydarzeniem ukierunkowanym na pracę z oddechem, łączące pokazy technik praktycznych z wykładami i targami.

Dlaczego Festiwal Oddechu był i jest potrzebny?
W czasie, gdy nasze życie zawodowe i prywatne jest bardzo skorelowane z dużym stresem, brakiem czasu, permanentnym zmęczeniem, realizacja Festiwalu Oddechu wydała nam się logiczna i wskazana. Festiwal jest podpowiedzią jak wdrożyć techniki świadomego oddechu, jak pracować z ciałem i umysłem, jak przeprogramować się z trybu pasywnego na aktywny i świadomy.

Kto był Partnerem projektu:
Do realizacji projektu zaprosiliśmy 15 partnerów, przede wszystkim znanych i cenionych praktyków technik oddychania, ale i medytacji, relaksacji, czy ukierunkowanych na tę tematykę ćwiczeń fizycznych. Partnerem wspierającym była warszawska Elektrownia Powiśle, w której zrealizowany był projekt.

Działaniami dodatkowymi była organizacja wydarzenia Jestem Slow, na którym pojawiły się autorskie marki oferujące lokalne produkty (odzież, akcesoria, kosmetyki naturalne, wydawnictwa).

Opis działań:
1. Trzynaście różnego rodzaju paneli zarówno teoretycznych, jak i praktycznych
2. Wybrana tematyka: „Oddech a Sport”, „Soul Body Fusion”, „CUUD Integrowanie Oddechem”, „Body Art – Breath Energy”
3. Zaproszeni prelegenci to między innymi:
– Michał Godlewski i Beniamin Citkowski (Instytut Oddechu)
– Maria Prokop (Portal Yogi)
– Kamil Sikora (Wecreate)
– Grzegorz Pawłowski (Szkoła CUUD)

Co osiągnęliśmy:
1. Z zajęć i prelekcji na Festiwalu Oddechu skorzystało ponad 1000 osób