Torba Za Torbę

Nazwa projektu:
Torba Za Torbę

Jaki był cel projektu:
Promocja idei zamkniętego obiegu w modzie (recykling). Zwrócenie uwagi na tematykę możliwości nadawania drugiego życia używanym tekstyliom oraz kwestię ochrony zasobów wodnych w przemyśle modowym.

Kto był Partnerem projektu:
Vive Textile Recycling, WWF Polska, Mariusz Przybylski

Opis działań:
Akcja, która odbyła się trzykrotnie polegała na zbiórkach niepotrzebnej odzieży. Podczas targów Slow Fashion i Slow Weekend postawione zostały dedykowane pojemniki, do których goście targów wrzucali przyniesione tekstylia. Za każdą torbę ubrań przekazywana była ekologiczna torba wykonana metodą recyklingu zaprojektowana przez Mariusza Przybylskiego.

Co osiągnęliśmy:
Na targach rozdawano ekologiczne torby, które powstały z materiałów pochodzących z odzysku oraz bez zużycia wody. Każda taka torba symbolicznie oszczędza 2600 litrów wody, jest to ilość potrzebna do wyprodukowania torby z konwencjonalnej, niecertyfikowanej bawełny podobnej wielkości. W sumie, na każdej z trzech edycji, rozdano ponad 200 torebek i tym samym symbolicznie zaoszczędzono 603 000 litrów wody.

Data publikacji